Nenechte si ujít nové články a informace ze světa zvířat, jejich zdraví a komunikace s nimi.                                     Buďme v kontaktu:
Krásná čarodějka - pro lepší život zvířat
  • HOME
  • Akce
    • Semináře >
      • Cesta vnímání a transformace skrze alchymii živlů
      • Šamanismus magie zvířat a mýtických bytostí
      • Když zvířata hovoří I. listopad
    • Online >
      • Pojďme si povídat o . . .
  • S čím vám mohu pomoci?
    • Komunikace se zvířaty
    • Přirozená strava u psů
  • Komunikace se zvířaty
    • Co je komunikace se zvířaty?
    • Proč komunikovat se zvířaty?
    • Denní pětiminutovka
    • Meditace s Wynter Worsthorne
    • Návod jak komunikovat se zvířaty
  • Inspirace
    • Příroda promlouvá . . .
    • Tipy pro delší život zvířat >
      • . . . pomocí stravy
      • . . . pomocí péče
    • Bílí lvi >
      • Pocta lvu
      • Moje cesta do Afriky
  • Kontakt
    • GDPR

Domácí vývar v zimě zahřeje nás i naše hafany

1/13/2023

0 Comments

 
PictureFoto: Pew Nguyen via Pexels
Procházíme obdobím zimy. Podle tradiční čínské medicíny je v lednu nejzatíženějším orgánem močový měchýř v únoru pak ledviny. Funkcí močového měchýře je shromažďování a vylučování moče, "odpadní" tekutiny produkované ledvinami.
Určitě nebude žádným překvapením, že pro dobré fungování a posílení jak ledvin, tak močového měchýře je zásadní dostatek tekutin, a to jak u nás lidí, tak i u našich čtyřnohých chlupatých psích kamarádů.
Z mé zkušenosti musím říct, že příjem tekutin u psů je tak různý, jak u nás lidí. Jedni pijí v průběhu celého dne, jiní se celý den nenapijí, a když přijde páník domů, vypijí celou misku. Třeba moje předchozí doga Nikita se napila jen v těch největších letních vedrech a to ještě poté, co nějakou dobu chytala na zahradě sluneční bronz na svou dokonale černou srst. Její den proto, začínal sklenkou vody či bylinkového čaje s trochou piškot. Love, moje současná dogouší společnice je na tom jen o maličko lépe a tu a tam svou tlamku v misce s vodou smočí, leč také to není nic závratného.

Velmi, velmi zjednodušeně lze říci, že psi, kteří jsou na přirozené stravě (maso, vnitřnosti, kosti, zelenina atd.) pijí, díky obsahu vody ve stravě méně, než psi, kteří dostávají granule (tedy suchou stravu). Ale jak jsem již napsala, je pitný režim psů velmi individuální a není asi třeba uvádět, že miska s čistou vodou by měla být pro psa vždy dostupná. 

Chceme-li v tomto chladném zimním období podpořit močový měchýř a ledviny, ať už nás či ten psí, můžeme si společně s naším hafíkem dopřát zeleninové šťávy z odšťavňovače např. červenou řepu, jablíčko, řapíkatý celer, mrkev. Love tyto nejrůznější zeleninovo-ovocné mixy miluje. Nemáme sice odšťavňovač, ale prostě to vše naházím do mixeru a rozmixuji s trochou vody, někdy přidám citron s medem, jindy trochu skořice. Prostě podle chuti.
Leč ne každý hafan je příznivcem zeleniny či ovoce. A to může být příležitost pro vývary.
U nás doma je vývar během zimy stále aktuální. Většinou o víkendu uvařím plný hrnec, který máme na celý týden. Teplým vývarem u nás začíná den. Co se nevypije, namrazím do pevných plastových kelímků po tvarohu (pro jejich optimální velikost) a dle potřeby jen vytahuji než jdeme spát z mrazáku, a ráno na nás čeká vývar v pokojové teplotě, který v zimě ještě přihřívám.
POZOR! Z uvařených kostí oberte maso a kosti vyhoďte. Tepelně zpracované kosti mění svou strukturu a jsou pro psa nebezpečné!

Většinou dělám rychlý vývar. Rychlý proto, že vše dám rychle do hrnce. Celá příprava zabere 5-10 minut), a pak jen nechám na plotně vařit. Vývar je pro celou rodinu (lidi i zvířata). Já dávám buď kuřecí nebo krůtí stehna, případně hovězí žebra nebo celou slípku (je-li k mání), ale určitě lze použít např. kuřecí skelet, morkové kosti, vepřové apod. Do 7litrového papiňáku dávám cca 1-1,5 kg masa a kostí, 1 větší bobkový list (nebo 2 menší), 4-6 kuliček nového koření, lžíci octa (může být i lžíce citronu), cca 5 litrů vody. Vše nechám cca 20 minut stát, aby ocet "vnikl" do kostí a pomohl při vaření uvolnit živiny a látky, které po vychladnutí dávají vývaru želatinovou strukturu. To je přesně to, co dělá dobře zažívání. Po cca 20 minutách (když zapomenu je to klidně i hodina) dám papiňák na plotnu vařit. Podle času vařím buď krátce na velký plamen 20-50 minut (podle druhu masa), či velmi pomalu na ten nejmenší plamen cca 5-8 hodin. Někdo doporučuje vařit i 10 hodin tzv. tažený v normálním hrnci nebo ve speciálním hrnci na tažený vývar. 

Vaříme-li kosti dostatečně dlouho uvolní se z nich kolagen, kyselina hyaluronová a želatina.

PictureFoto: Enesfilm via Pexels
​Mám-li čas a chuť vařit, pak používám recept na domácí vývar podle mé oblíbené holistické veterinářky Dr. Karen Becker. Je s ním o trochu více práce, ale je skvělý!

Na vývar budete potřebovat:
1 kuře z domácího chovu nebo 2-3 kuřecí skelety, případně kosti na vývar podle vašeho výběru (cca 1-1,5kg) na 4-5 litrový hrnec
1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru (koriandr má schopnost odvádět těžké kovy z těla)
1/2 hrnku nasekané čerstvé zelené petržele  (hladká nebo kudrnka)
1/2 hrnku medicinálních hub (hlíva, jidášovo ucho apod. - jsou zdrojem betaglukanů)
1/2 hrnku zeleniny s obsahem síry (např. brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta)
4 stroužky nasekaného česneku (stimuluje produkci gluthathionu, podporuje detoxikaci jater)
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce himalájské coli

Vše dejte do hrnce, zalijte vodou. Přikryjte pokličkou a nechte 4 hodiny na malém plameni vařit (u elektrického sporáku na nízký stupeň). Po čtyřech hodinách vypněte. Po vychladnutí oberte z kostí zbytky masa a vyndejte všechny kosti. Kosti vyhoďte (tepelně zpracované kosti jsou pro psy nebezpečné) a ze zbývajícího obsahu - masa, zeleniny a vývaru rozmixujte kompaktní hladkou tekutinu (pyré). Vývar uchovávejte v lednici. Vydrží cca 2-3 dny. Z vývaru, který nespotřebujete, vytvořte jednotlivé porce, dejte do mrazáku a podle potřeby vyndejte, nechte rozmrazit na pokojovou teplotu, případně lehce přihřejte, aby byl vývar vlažný.

Kromě pitného režimu má masový vývar celou řadu dalších přínosů pro naše i psí tělo:
- Zaceluje žaludeční výstelku a tím podporuje zdravé trávení.
- Pomáhá regeneraci krevních buněk, včetně bílých krvinek díky kostní dřeni a minerálům
  obsažených v kostech. Ty jsou plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu.
- Arginin a glicin - aminokyseliny obsažené ve vývaru pak pomáhají rozšiřovat cévy a detoxikovat
  tělo. Tím se zlepšuje okysličení celého těla, snižuje se tlak a hladina cholesterolu a zvyšuje
  se výkonnost.
- Posiluje kosti čímž zlepšuje funkci ledvin (ledviny souvisejí podle tradiční čínské medicíny s kostmi,
  posílením kostí mají ledviny méně práce)

0 Comments



Leave a Reply.

    Tipy pro delší život zvířat pomocí stravy

    Picture

    Šárka Janouchová

    Zajímá vás přirozená strava psů a informace, jak jim pomocí vhodné stravy a doplňků k ní prodloužit život? Či se jen tak chcete nechat inspirovat?
    ​Živé, přirozené, stravě a alternativním způsobům, které pomáhají prodloužit život zvířatům a především psů se věnuji více jak 25 let. Píšu zde o vlastních zkušenostech a věcech, které mám vyzkoušené nejčastěji na sobě a občas na lidech v mém okolí a následně (když to funguje) i u zvířat, neboť zvířata se často cítí při nemocech a bolestech stejně jako mi lidé.
    Základem pro dlouhý a zdravý život našich zvířat je kvalitní strava, dostatek vhodného pohybu a radost ze společně strávených chvil se svými lidskými společníky. Potvrzuje to i věda zvaná epigenetika, která ukazuje, že zdraví a délku života můžeme ovlivnit ze 75% a to jak u nás, u lidí, tak u zvířat. U psů je vědecky potvrzeno, že tímto způsobem lze prodloužit život o 3-4 roky života. A to už rozhodně za trochu té námahy stojí!

    ​Zajímá vás dané téma? Chcete se naučit víc? Mrkněte na připravované akce. Možná najdete téma, které vás zaujme.
    Plánované akce
    Máte zájem o konzultaci ohledně vašeho zvířete?
    Chci konzultaci
    Máte zájem o návrh jídelníčku přirozené stravy pro vašeho hafíka?
    Chci jídelníček
    Chcete dostávat články a informace z oblasti zdraví zvířat a komunikace s nimi
    e-mailem?
    Zprávy e-mailem
    ​Myslíte-li, že by článek mohl zajímat lidi kolem vás? Děkuji, že jej sdílíte!

    ArchÍv

    April 2025
    March 2025
    August 2024
    February 2024
    January 2024
    August 2023
    April 2023
    March 2023
    January 2023
    November 2022
    September 2022
    August 2022

    RSS Feed

    Copyright/všechna práva vyhrazena Šárka Janouchová, Krásná čarodějka, 2010-2025

Proudly powered by Weebly