Dopřejte svému psovi tento oranžový poklad nejlépe lehce tepelně upravený zakápnutý nějakým kvalitním olejem, třeba dýňovým, kokosovým či ostropestřecovým. Zelenina by měla tvořit 7-10% z celkové denní dávky psa.
Vyzkoušejte restovanou mrkvičku, kterou moje německá doga Love miluje a od mých klientů mám potvrzeno, že takto připravenou ji snědí i psi, kteří jinak zeleninku nemusí.
Budete potřebovat: mrkev, sádlo (můžete nahradit jiným tukem, který odolává vysokým teplotám např. kokosový olej, olivový olej, ghee), vodu.
Množství mrkve volte podle vlastního uvážení tzn. menší množství, pokud ji budete podávat jako mlsku tu a tam, nebo o něco více v případě, že bude součástí denní krmné dávky (zde se množství odvíjí od váhy psa a množství denních aktivit).
Mám vyzkoušeno, že takto připravená mrkev vydrží v lednici 2-3 dny, takže si ji můžete připravit dopředu.
Oříšek sádla nechte rozpustit v pánvi či hrnci. Množství sádla (tuku) dejte podle množství mrkve. Na 1/2 kila mrkve cca polévkovou lžíci. Používáte-li jiný tuk např. kokosový olej, olivový olej, máslo, ghee množství je obdobné. Přidejte nastrouhanou mrkev a přilijte trochu vody, jen tak, aby pokryla dno pánve. To proto, aby se mrkev nepřipalovala, ale pěkně se tak jako "restodusila" a pustila vitamín A. Na 1/2kg mrkve přidávám cca 1/2dcl vody. Občas promíchejte. Jakmile mrkev změní barvu (během cca 7-10 minut), většinou do oranžově zlaté, je hotovo. Nechte vychladnou a svačinka je připravena.
Při podávání můžete přidat sekanou petrželku, která rovněž pomáhá stimulovat funkci ledvin, případně posypat klíčky brokolice, které jsou přímo napěchovány živinami a antioxidanty.
Pro méně vaření si takto připravenou mrkev můžete dopřát spolu s vaším chlupatým parťákem. Stačí ji dochutit trochou soli, případně kořením, semínky, či ořechy, které máte rádi a hodí se k mrkvi (já bych volila mák, který s mrkví ladí a je rovněž bohatý na živiny) a můžete si dopřát svačinku spolu s vaším hafíkem.